İş yeri sigorta kaydında yer alan sigortalı sayısını gösterir belgedeki toplam prim gün sayısının otuza bölünmesi sonucu en az 2 sigortalısının olması,
İş yerinin İŞKUR kaydı olması ve bu kaydın aktif statüde olması,
İş yerinin vergi ve sosyal güvenlik numaralarının doğrulanmış olması,
Program için kendisine belirlenen kontenjanın en az %50'sinin Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler ya da Uluslararası Koruma statüsünde olanlardan oluşmasını kabul etmesi,
Program sonunda katılımcıların en az %20'sinin 60 günden az olmamak üzere program süresi kadar istihdam etmesi şartları aranmaktadır.
Kimler Katılabilir
15 yaşını tamamlamış ve GM tarafından belirlenen üst yaş sınırını aşmamış olmak.
Kuruma kayıtlı olmak (Aktif Kurum kaydı gerekmektedir), İMD hizmetinden faydalanmış olmak.
Programa başlama tarihinden itibaren kısa vadeli sigorta kolları kapsamında adına sigorta primi yatırılmamış olmak. (tarımsal faaliyette bulunanlar isteğe bağlı sigortalılar, işsizlik ödeneği alanlar hariç).
Emekli olmamak.
İşverene Katkısı
Proje kapsamında düzenlenecek olan programlar 156 fiili günden fazla olamayacaktır.
Asgari Ücretin İşverene Maliyeti Aylık 23.502 TL
6 Ay Süresince İşçi Çalıştırma Maliyeti = 141.012 TL
- Halihazırda işyerimde İşbaşı Eğitim Programından yararlanmaktayım. İSDEP kapsamında katılımcı alabilir miyim?
İşbaşı eğitim programı düzenlenen işyerlerinde de kullanılan kontenjandan bağımsız olarak Uygulamalı Eğitim Programı düzenlenebilecektir.
Yüzde 30 İEP kontenjanı kullanan işyerleri UEP kapsamında da ilave yüzde 30 kontenjan kullanabilecektir. Söz konusu kontenjan kullanma kuralı mesleki eğitim kursu düzenlenen işyerleri için de geçerli olacaktır.
- Halihazırda işyerimde SES Programından yararlanmaktayım. İSDEP kapsamında katılımcı alabilir miyim?
Aynı işyerinde birden fazla yabancı kaynaklı programın eş zamanlı olarak düzenlenmesine izin verilmeyecektir.
- Daha önce İşbaşı Eğitim Programından (İEP) yararlandım, İSDEP?e de katılabilir miyim?
Kurumumuz tarafından düzenlenen herhangi bir kurs veya programdan yararlanmış olan kişiler (çalışanların mesleki eğitimi hariç) altı aylık bekleme süresini tamamlamalarının ardından Proje kapsamındaki programlardan yararlanabileceklerdir.
- Daha önce işyerimde çalışmış ancak şu anda çalışmayan kişi İSDEP kapsamında işyerimde çalışabilir mi?
Programa başladığı tarihten önceki bir yıl içinde program düzenlenen işverene ait vergi numarası altında yer almakta olan herhangi bir işyerinde çalışmış olan kişiler programa katılamayacaklardır.
- İşsizlik ödeneği alan kişiler İSDEP'e katılabilir mi?
işsizlik ödeneği alan kişiler de katılımcı olabilirler. Ancak bu kişiler işsizlik ödeneği aldıkları süre boyunca işten ayrılma bildirgesinin tarafı olan işyerinin bağlı olduğu vergi numarası altında yer alan işyerlerinde düzenlenen programda katılımcı olamayacaklardır.
- Hangi mesleklerde program düzenlenecektir. Örneğin beden işçisi olarak çalıştırabilir miyim ?
Programın amacı kısmında yer verilen açıklamalar doğrultusunda sadece katılımcının mesleki deneyim kazanmasını sağlayacak mesleklerde program düzenlenebilecektir.
Bu kapsamda Türk Meslekler Sözlüğünde meslek ana grubu ?Nitelik Gerektirmeyen Meslekler? olarak belirlenen mesleklerde program düzenlenemeyecektir.
- Hangi sektörde/işyerlerinde program düzenlenemez?
5018 sayılı Kanunun eki I, II, III ve IV sayılı cetvellerde yer alan kurum ve kuruluşlar(kamu),
Belediyeler,
İl özel idareleri,
Paylarına bakılmaksızın belediyeler veya il özel idareleri tarafından kurulan birlik ve işletmeler,
Bütçeden yardım alan kuruluşlar,
Özel kanunla kurulmuş diğer kamu kurumları,
Kurullar, üst kurullar ve kuruluşlar,
Kamu iktisadi teşebbüsleri ve bunların bağlı ortaklıklarındaki işyerlerinde program düzenlenemez.
- Program kapsamındaki kişileri ne kadar süreyle istihdam etmek zorundayım?
Katılımcıların en az yüzde yirmisini altmış günden az olmamak üzere program süresi kadar süreyle istihdam edeceklerini taahhüt etmeleri zorunludur.
- Program kapsamındaki kişiler istihdam sürecinde işten ayrılırsa ne olur?
İstihdam edilen katılımcıların veya katılımcı yerine istihdam edilen kişilerin ayrılması durumunda
varsa diğer program katılımcıları arasından,
yoksa aynı veya yakın meslekte programları tamamlamış kişiler Kuruma kayıtlı işsiz arasında,
bunun da bulunmaması halinde en geç istihdama başlama tarihi itibarıyla Kuruma kayıt edilmiş işsizler arasından
ayrılan katılımcıdan kalan süre kadar tamamlaması gerekmektedir.
- Kendi bulduğum kişinin/kişilerin programdan faydalanmasını sağlayabilir miyim?
Evet, gerekli şartları sağlaması şartıyla işverenlerimiz tarafından seçilen kişilerin programdan yararlanması mümkündür.
- Katılımcıların en az %50'sinin GKSS/UK olma zorunluluğu istihdam sürecinde de geçerli mi?
Hayır, işverenlerimiz %20 oranındaki istihdam taahhüdünü program katılımcılarından uygun gördükleri ile sağlayabilir.
- Program katılımcısı yabancı uyruklu kişilerin çalışma izni alma süreci nasıl olacak ?
Program kapsamında istihdam edilecek olan yabancı uyruklu kişilerin çalışma izinleri ÇSGB Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü tarafından hızlı bir şekilde verilecektir.
- Çalışma izni için gerekli olan harç bedeli projeden karşılanacak mı?
Evet, çalışma izni harç bedeli proje kapsamında karşılanacaktır.
Firma kaydınızı yaptırın teşvik danışmanlarımız ücretsiz bilgilendirme için 0(850)3468543 nolu telefondan sizi arasın.
31.12.2023 tarihine kadar işsiz olan kişileri istihdam eden özel sektör işverenlerin prime esas kazanç üst sınırına kadarki sosyal güvenlik primi işveren payları (2.051,64 TL ila 15.387,30 TL) İşsizl..
İşsizlik ödeneği alanların; işe alındığı tarihten önceki son altı aylık dönemde, prim ve hizmet belgelerinde bildirilen ortalama sigortalı sayısına ilave olarak işe alınması durumunda kişinin kalan iş..
Asgari Ücret Desteği
2023 yılı Ocak ila Haziran ayları/dönemi için 5510 sayılı Kanunun Geçici 93 üncü maddesinde belirtilen şartları sağlayan iş yerlerinden bildirilen sigortalılara ilişkin topl..
İŞKUR'a kayıtlı işsizlerin mesleki deneyim kazanmalarını sağlamak ve istihdam edilebilirliklerini artırmak amacıyla işbaşı eğitim programı düzenlenmektedir.
İşbaşı Eğitim Programlarından Yar..
İmalat sektöründe faaliyet göstermek
En az iki sigortalı çalışana sahip olmak,
İŞKUR'a kayıtlı olmak,
Destek ödemesi yapılan sürenin en az iki katı kadar süreyle istihdam etmeyi taahhüt..
Proje kapsamında uygulama illerindeki gerekli şartları taşıyan 2.100 kadın işveren mali destekten faydalanacaktır. Toplam mali destek tutarı yaklaşık 10 milyon Avro (?)?dur.
Mali desteğe h..
Nitelikli İşgücü Yetiştirme Programı
İŞKUR ve TOBB iş birliğiyle hayata geçirilen Nitelikli İşgücü Yetiştirme Programı (NİYEP) ile işgücü piyasasına nitelikli işgücü kazandırıyoruz.?
..