AB

Yeşil Dönüşüm Teknolojileri Hızlandırıcı Mali Destek Programı Teşviki / Desteği

Yeşil Dönüşüm Teknolojileri Hızlandırıcı Mali Destek Programı

Yeşil Dönüşüm Teknolojileri Hızlandırıcı Mali Destek

SoGreen Projesinin hedefi yeşil dönüşüme katkıda bulunmaları ve bundan faydalanmaları için kadınların ve gençlerin ekonomik fırsatlarını iyileştirmektir. Hızlandırma Programının genel amacı TR42 Bölgesi?nde faaliyet gösteren mikro/küçük işletmelerin yeşil dönüşüme konu faaliyetlerinin Türkiye Sosyal Kapsayıcı Yeşil Geçiş (SoGreen) Projesi önceliklerine katkı sağlayacak şekilde desteklenmesidir.

Hızlandırma Programının özel amacı ise TR42 Bölgesinde faaliyet gösteren, sürdürülebilirlik ve yeşil dönüşüm temasının alt alanlarında yenilikçi ürün ve hizmet teknolojileri geliştiren teknogirişimlerin büyüme süreçlerini hızlandıracak tamamlayıcı yatırımların desteklenmesidir.

Programın Öncelikleri
Program kapsamında aşağıdaki başlıklarla uyumlu olduğu değerlendirilen projeler desteklenecektir:
İklim Değişikliği, Karbon Salınımı ve Sera Gazı Emisyonlarının Düzenlenmesi
Temiz Üretim ve Döngüsel Ekonomi
Yenilenebilir Enerji
Sürdürülebilir Tarım
Enerji Verimliliği
Endüstriyel Simbiyoz
Bu çerçevede Programın temel öncelikleri ve bu önceliklere ilişkin örnek proje konuları ve faaliyet bileşenleri aşağıda listelenmektedir:

Öncelik 1. İklim Değişikliği, Karbon Salınımı ve Sera Gazı Emisyonlarının Düzenlenmesi
Dijital karbon ayak izi ölçüm ve yönetim sistemleri geliştirilmesi
Yapay zeka tabanlı sera gazı emisyon tahminleme ve azaltma teknolojileri
Endüstriyel süreçlerde karbon yakalama, kullanım ve depolama (CCUS) teknolojileri
Karbon ticaretine yönelik çözümler / dijital platformlar
Akıllı sensörlerle entegre edilmiş emisyon izleme sistemleri

Öncelik 2. Temiz Üretim ve Döngüsel Ekonomi
Atıkların yeniden kullanımına ve geri dönüşümüne yönelik inovatif dijital ve mekanik çözümler
Endüstriyel yan ürünlerin ekonomik değere dönüştürülmesini sağlayan teknolojiler
Biyobozunur ve kompostlanabilir malzeme üretim teknolojileri
Dijital döngüsel ekonomi platformları ve kaynak verimliliği yönetimi çözümleri
Ürün yaşam döngüsü analizi (LCA) ve çevresel etki değerlendirme yazılımları
Endüstriyel atık suların geri kazanımı ve yeniden kullanımı için dijital izleme ve arıtma teknolojileri
Deniz plastiklerinin toplanması, ayrıştırılması ve döngüsel ekonomi içinde değerlendirilmesine yönelik inovatif çözümler
Su kullanım verimliliğini artıran üretim teknolojileri ve su ayak izi hesaplama sistemleri
Tehlikeli atıkların kaynağında azaltılmasına yönelik dijital çözümler ve izleme sistemleri
Plastik, elektronik, inşaat ve gıda atıklarının kaynağında ayrıştırılması ve yeniden değerlendirilmesine yönelik yapay zekâ destekli sistemler
Endüstriyel atıkların izlenmesi, raporlanması ve yönlendirilmesi için atık yönetim platformları

Öncelik 3. Yenilenebilir Enerji
Yenilenebilir enerji kaynaklarının üretimini ve kullanımını artıracak mikro ölçekli çözümler (Örneğin güneş ve rüzgar enerji sistemleri için inovatif depolama çözümleri)
Akıllı şebeke teknolojileri ve enerji yönetimi uygulamaları
Hibrit enerji üretim sistemleri geliştirilmesi (örn. güneş-rüzgar-batarya kombinasyonları)
Yenilenebilir enerji kaynaklarının verimli yönetimi için yapay zekâ destekli enerji tahmini ve optimizasyon sistemleri
Bina ve tesisler için küçük ölçekli yenilenebilir enerji entegrasyonu ve yönetim sistemleri

Öncelik 4. Sürdürülebilir Tarım
Dijital ve hassas tarım teknolojileri (IoT ve drone tabanlı uygulamalar, uzaktan algılama sistemleri vb.)
Tarımsal üretimde su, hammadde ve enerji verimliliğini artıracak teknolojiler (örn. akıllı sulama sistemleri)
Biyolojik pestisit ve gübre üretimi için biyoteknolojik çözümler
Dikey tarım ve kent içi tarım sistemleri için inovatif çözümler
Tarımda karbon tutma kapasitesini artıracak teknolojik uygulamalar ve takip sistemleri
Tarımsal sulama kaynaklarının sürdürülebilir kullanımını destekleyen akıllı su yönetim sistemleri
Tarımsal faaliyetlerin su kirliliğine etkisini azaltacak dijital izleme ve önleme sistemleri
Su kaynaklarını koruyacak agro-ekolojik uygulamalara yönelik teknoloji geliştirme (örneğin tampon bölgeler, fitofiltre sistemleri)

Öncelik 5. Enerji Verimliliği
Akıllı sensör ve IoT destekli enerji tüketimi izleme ve yönetim sistemleri
Üretim süreçlerinde enerji verimliliği sağlayan akıllı otomasyon ve robotik sistemler
Sanayi tesislerinde enerji tüketimini azaltmaya yönelik yapay zeka destekli optimizasyon sistemleri
Bina ve tesislerde enerji verimliliği sağlayan inovatif malzeme ve izolasyon çözümleri
Dijital ikiz teknolojileri ile enerji yönetimi ve optimizasyonu
Su arıtma ve dağıtım sistemlerinde enerji verimliliğini artıracak yapay zeka destekli optimizasyon çözümleri
Deniz suyu arıtma (desalinasyon) sistemlerinde enerji tüketimini azaltacak yenilikçi teknolojiler

Öncelik 6. Endüstriyel Simbiyoz
Endüstriler arası su ve atık su, yan ürün ve atık alışverişini kolaylaştıran dijital simbiyoz platformları
Endüstriyel yan ürünlerin enerjiye dönüştürülmesini sağlayan yenilikçi çözümler (örneğin biyokütle enerjisi, biyogaz üretim sistemleri)
Bölgesel kaynak akışlarını ve potansiyel simbiyoz ağlarını analiz edecek yapay zekâ ve veri analitiği çözümleri
Simbiyoz süreçlerinin çevresel ve ekonomik etkilerini modelleyen ve değerlendiren araçların geliştirilmesi
Deniz ve kıyı bölgelerinde faaliyet gösteren sektörler arasında atık su ve soğutma suyu gibi kaynakların paylaşımını sağlayan sistemler
Endüstriyel faaliyetlerin su kaynakları üzerindeki etkilerini değerlendiren ve azaltan iş birlikçi veri tabanlı çözümler

Program Bütçesi, Destek Şartları ve Kimler Başvurabilir?

Bu program kapsamında desteklenecek projeler için tahsis edilen toplam kaynak tutarı 50.000.000 TL?dir. Ajans, bu program için ayırdığı mali kaynakları revize etme, kısmen veya tamamen kullandırmama hakkını saklı tutar.

Desteklerin Tutarı

Bu program çerçevesinde verilecek destekler aşağıda belirtilen asgari ve azami tutarlar arasında olacaktır:
Asgari tutar: 600.000 TL
Azami tutar: 2.000.000 TL

Destek Oranı
Asgari : %50
Azami : %75

Kimler Başvurabilir?
TR42 Bölgesinde faaliyet gösteren mikro ve küçük işletme niteliğindeki teknogirişimler Programa başvuru yapabilir. (Başvuru sahibi firmalar 1 Ocak 2020 ve sonrasında kurulmuş olmalıdır.)

Destek almaya hak kazanabilmek için, başvuru sahipleri başvuru tarihi itibarıyla aşağıda belirtilen koşulların tümüne uymalıdır:
Kurulmuş ve tescil edilmiş olması,
Proje konusu ve önerilen faaliyetlerin görev, yetki ve sorumluluklarıyla uyumlu olması.
Kalkınma Ajansları Proje ve Faaliyet Destekleme Yönetmeliğinin 7/A-1(b) maddesinde belirtilen kâr amacı güden diğer tüzel kişi olması,
11.2005 tarih ve 25997 sayılı Resmi Gazete?de yayımlanan ve 25.05.2023 tarih ve 32201 sayılı Resmî Gazete?de güncellenen ?Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Tanımı, Nitelikleri ve Sınıflandırılması Hakkında Yönetmelik? ile belirlenen mikro ya da küçük işletme tanımları[1] ile uyumlu olması,
Ajansın faaliyet gösterdiği TR42 Düzey 2 Bölgesi?nde yasal olarak kayıtlı olması, merkez ya da yasal şubelerinin bölgede bulunması veya mevzuatı gereğince bölge sınırlarını kapsayacak şekilde teşkilatlanmış olması, Projeye ilişkin faaliyetlerin başvuru sahibinin görev ve yetki alanı içerisinde bulunması,
Projenin hazırlığından ve yönetiminden (eğer varsa ortakları ile birlikte) doğrudan sorumlu olması, aracı olarak hareket etmemesidir.

[1] KOBİ ÇALIŞAN SAYISI MALİ KRİTER
MİKRO İŞLETME : 10 dan az çalışan 10 milyon TL
KÜÇÜK İŞLETME : 50 den az çalışan 100 milyon TL

Proje Süresi ve Uygulama Yeri

Proje süresi asgari 3 ay azami 12 aydır. Bu süre, sözleşmenin tüm taraflarca imzalandığı günden bir sonraki gün itibarıyla başlar.

Yer
Projeler, Ajansın faaliyet gösterdiği TR42 Düzey 2 Bölgesinde gerçekleştirilmelidir. Ancak sergi, konferans, fuar ve benzeri etkinliklere katılım faaliyetleri, proje amaçlarının gerçekleştirilmesi için gerekli olduğu durumlarda, bölge dışında gerçekleştirilebilir. Her hâlükârda proje temel faaliyetleri bölge içerisinde gerçekleştirilmelidir.

Bölge Planında yeşil geçiş süreci için daha kırılgan olarak belirlenen illerden/ilçelerden gelen proje önerilerine değerlendirmede ilave puan verilecektir.

Firma kaydınızı yaptırın teşvik danışmanlarımız ücretsiz bilgilendirme için 0(850)3468543 nolu telefondan sizi arasın.

Bilgi İçin Kayıt Bırakın

KOOPERATİF HİBE PROGRAMI!

İstihdam Yaratma Odaklı Kooperatif Hibe Programı 3. Çağrısı kapsamında Adana, Ankara, Bursa, Gaziantep, Hatay, Kayseri, Konya, İstanbul, İzmir, Mersin ve Şanlıurfa illerinde faaliyet gösteren gel..

TOBB Nefes Kredisi!

KOBİ'lere destek olmak için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Kredi Garanti Fonu (KGF) ve Bankalar el ele verdi. KOBİ'lere uygun koşullarda finansman desteği sağlamak amacıyla yeni bir TOBB N..

SOGREEN ANKARA Yeşil Dönüşüm!

Ankara Kalkınma Ajansı, yeşil ve kapsayıcı bir kalkınma modeli hedefiyle SOGREEN Ankara Yeşil Dönüşüm Destek Programını başlatıyor.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda, Dünya Bankası f..

Tesvik.Firma_Sanayibakanligi
Foto